De helende werking van voeding in de Herfst

De Herfst; voeding voor het Metaal element

De herfst, ik hou wel van dit seizoen, al ben ik de regen wel zat zo langzamerhand! De veranderingen in de natuur, al die prachtige warme kleuren die de bomen ons laten zien voordat ze het blad laten vallen. Een soort van finale van de natuur, voordat we de kale koude winter ingaan. De herfst, legt de sapstromen stil en creëert een functionele droogte.

De organen die bij het Metaal element horen zijn de Long en Dikke Darm, twee organen die toevallig of niet, gevoelig zijn voor droogte. De herfst is ook het moment dat we vaak vatbaarder worden voor griepjes en verkoudheid. Volgens de Chinese voedingsleer eten we nu het best voeding die scherp van smaak is. De scherpe smaak helpt het lichaam pathogene factoren naar buiten te brengen en voedt de energie van de Long en Dikke Darm. Maar pas op, te veel scherpe voeding zet het systeem open en wordt het juist gevoeliger om ziektemakers naar binnen te laten komen.

 Herfstrecept voor de hond

Een Congee kan geven worden naast de dagelijkse voeding. Het is licht verteerbaar en het versterkt de energie van de Milt in het transformeren van voedsel naar voeding voor het systeem.

  • 1 kop witte rijst à is makkelijker te verteren dan bruine rijst
  • Handje pompoenpitten
  • 1 stuk kippenborst filet (kan indien nodig vervangen worden door een ander vleessoort)
  • 1/8 kop gevuld met verse of gedroogde stukjes gember (of andere kruiden scherpe kruiden)
  • 8 koppen water

Alles met elkaar in de slowcooker en vervolgens 3-4 uur laten garen op de lage stand. Af laten koelen en over kleine porties verdelen. Deze kan je invriezen of in de koelkast bewaren (± 5 dagen).

Herfstrecept voor paarden en pony’s (Pompoen Congee)

  • 2 kg pompoen
  • 1 kg zoete aardappel
  • 100 gr. dadels in kleine stukjes gehakt).
  • 6 gr. gemalen gember (of gedroogde gemberwortel)
  • 6 gr. nootmuskaat
  • 120 ml biologische appelazijn
  • 21 gr. honing
  • 1 kg gewelde bietenpulp
  • pompoenpitten

De pompoen en zoete aardappel in stukjes snijden (en schil eraf), in de oven leggen en op 350 graden dit laten garen tot het zacht is (±45-60 min). Pureer de zoete aardappel en de pompoen en meng het door elkaar. Vervolgens meng je de kruiden, appelazijn, honing en dadels er doorheen.

Verdeel het geheel in porties van 300 gr. (deze kan je tot 4 dagen in de koelkast bewaren of tot een jaar in de vriezer.

Hoe voer je het?

  • 1 Congee portie van 300 gr. gemixed met 1 kg gewelde bietenpulp en voeg hier nog 30 gr. pompoenpitten aan toe

In de Chinese geneeskunde wordt voeding gebruikt om het lichaam gezond en in balans te houden of als therapie om het lichaam weer terug in balans te brengen. De smaak van voeding zegt ons iets over welk orgaan de voeding specifiek voedt. De Chinese voedingsleer kan ook onze honden en paarden helpen beter in balans te blijven of weer in balans te komen. Wil je meer weten over hoe de Chinese voedingsleer werkt? Dat kan in de 6-daagse basiscursus TCM-Voeding voor de hond of de 6-daagse TCM-voeding voor het Paard. Tijdens deze 6 modules ga je kennis maken met de 5-elementen, de karaktertypes en hoe je ze het beste kan voeden met recepten die eenvoudig zelf te maken zijn. Heb je al kennis van de TCM dan is er ook een 8-daagse cursus waar we de diepte ingaan en waar je de Chinese voedingsleer leert inzetten als ondersteunende therapie. Meer informatie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.