Voeding

HONDEN

Voeding kopen voor de hond is tegenwoordig net zo uitdagend als boodschappen doen in de supermarkt, het aanbod is overdadig. Voor ieder ras van groot naar klein en voor iedere aandoening bestaat er wel een aangepaste voeding. En dan nog het dilemma tussen versvlees of brokken………..Met andere woorden de kans dat je als hondeneigenaar door de bomen het bos niet meer ziet, is reëel aanwezig…….

Een goede gezondheid voor de hond begint, net als bij de mens, met een gezonde voeding. Voeding die niet volledig is afgestemd de hond kan, naast allerlei andere oorzaken, de reden zijn van het niet (optimaal) functioneren van het lichaam. Wat heeft een hond nodig en wat niet en hoe zorg je nou dat jou hond krijgt wat hij nodig heeft? Neem voor een voedingsadvies contact op voor een afspraak of  kom naar de lezing over hondenvoeding en gedrag (zie agenda)

PAARDEN

Steeds meer paarden eigenaren gaan bewuster voeren en zie je dat er meer ruwvoer en minder krachtvoer aangeboden wordt. De vraag is of ze met deze manier van voeren alle essentiële vitamineren en mineralen binnen krijgen? Zeker met de gedachten dat de Nederlandse bodem aardig uitgeput is en vaak eenzijdig bemest waardoor er een scheve verhouding tussen vitamineren en mineralen is ontstaan.

Het verteringssysteem van paarden is er op ingericht om de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel (bijvoorkeur ruwe vezels) te verteren. Deze vertering verloopt relatief traag en vindt voornamelijk plaats in de blinde darm en dikke darm. De vertering van krachtvoer verloopt meer enzymmatig, vindt voornamelijk plaats in de dunne darm  en verloopt relatief snel.

Het maken van kauwbewegingen is belangrijk omdat er dan meer speeksel vrijkomt. Speeksel neutraliseert het maagzuur, waardoor de maagwand minder snel beschadigd raakt. Paarden die gevoelig zijn voor maagzweren zijn er zeker bij gebaat voldoende ruwvoer te hun beschikking te hebben en dat het ruwvoer altijd voor het krachtvoer aangeboden wordt.

Er valt veel te vertellen over paardenvoeding, heeft u behoefte aan een advies op maat voor uw paard neem dan gerust contact op voor een afspraak.

Heeft u vragen over de voeding in het algemeen of meer specifiek over de voeding die u aan uw hond of paard geeft, neem dan gerust contact op via de het contactformulier of telefonisch via 06-81087607.

Doe je mee met de cursus?