Kan mijn hond/paard de ziekte van Lyme krijgen?

Jazeker kan dat, al zijn de meningen daarover verdeeld. Wat het lastig maakt, is dat het bij dieren nog moeilijker vast te stellen is dan bij mensen. Vaak als we het eenmaal weten, is de ziekte al zo lang aanwezig dat er al veel schade aan het systeem kan zijn aangericht.

De naam ‘Lyme’, komt van het gelijknamige plaatsje in de Amerikaanse staat Connecticut. Hier was in 1975 een enorme uitbraak van de ziekte. Wat veel mensen niet weten is dat de Borrelia bacterie al veel langer bestaat, uit onderzoek blijkt dat de “Ice Man” de Borrelia bacterie al bij zich droeg. Hoe kan het dan dat er pas in de jaren 70 een uitbraak van de Borrelia Bacterie is ontstaan? De Borrelia bacterie hoeft niet perse ziekmakend  te zijn. Leefstijl en voeding zijn twee belangrijke oorzaken die verband houden met het wel of niet krijgen van de ziekte van Lyme.

Wat is ziekte van Lyme?

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt ook wel ‘Borreliose’ genoemd. Vooral wilde dieren zoals vogels, muizen, maar ook herten en zwijnen kunnen besmet zijn met deze Borrelia-bacterie. Wanneer een nimf of een volwassen vrouwtjes teek een besmet dier bijt en bloed zuigt kan ze zelf geïnfecteerd raken. Zelf zal de teek niet ziek worden, maar wanneer de nimf in haar vervolg stadia een hond bijt kan ze deze besmetten met de Borrelia-bacterie. Het volwassen vrouwtje zal niet nog een keer bijten, maar zal na dat ze is volgezogen vele eitjes leggen die dan eveneens besmet kunnen zijn met de Lyme bacterie.

Hoe ontstaat de besmetting?                                                                                                   

Wanneer de teek onze hond of paard bijt, laat hij wat speeksel in de bloedbaan lopen. Dit verdunt het bloed een beetje, zodat hij het makkelijker op kan nemen en het bloed niet stolt. Maar juist in dit speeksel komt die ziekmakende bacterie voor en kan de beet leiden tot de ziekte van Lyme. In Nederland zijn vooral de Hoge Veluwe en omgeving Ede risicogebieden. Maar ook dichtbegroeide gebieden, zoals bos, heide of duinen zijn plekken waar je veel teken vindt die mogelijk besmet kunnen zijn.

Wat zijn de symptomen bij  honden en paarden?

Over het algemeen vertoont maar 5 tot 10% van de besmette honden/paarden symptomen, wanneer ze de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Vroeger werd gezegd dat een teek minstens 24 uur moest vastgezeten hebben alvorens je een besmetting kon oplopen maar daar zijn de meningen erg uiteenlopend over momenteel. Ook verschijnt er geen kring zoals we dat bij de mensen zien. Na een beet kan er een irritatie van de huid ontstaan wat eigenlijk een gezond signaal is niet per se een besmetting aangeeft.

De symptomen die kunnen optreden zijn:

  • Kreupelheid (gewrichtsontsteking) op wisselende plaatsen
  • Lichte koorts
  • Verminderde eetlust
  • Slaapzucht
  • Apathie (afwezigheid)
  • Gevoelig bij aanraking
  • Zwelling van de lymfeklieren

Bij mensen zien we vaak neurologische klachten maar bij dieren zie je dat zelden. Wat het lastig maakt om de ziekte van Lyme te diagnosticeren, is dat bovenstaande symptomen ook overeenkomen met diverse andere ziektebeelden. Er wordt daardoor niet snel aan de ziekte van Lyme gedacht. Daarbij is het ook nog eens zo dat de symptomen van de ziekte van  Lyme vaak erg vaag en wisselend zijn. Een hond of paard kan al langere tijd de ziekte van Lyme bij zich dragen zonder dat de eigenaar dit direct in de gaten heeft. Honden zijn meesters in zijn is het compenseren van klachten waardoor de diagnose soms pas na maanden of soms zelfs pas jaren gesteld wordt.

Ziekte van Lyme Chinees gezien

Zoals hiervoor besproken wordt ziekte van Lyme door een bacterie veroorzaakt afkomstig van de spirocheet, net zoals syfilis. 3000 jaar geleden wisten de Chinezen echt niet dat er bacteriën of virussen bestonden zoals wij dat nu weten, kunnen benoemen en onderzoeken.

De Chinezen benoemden deze pathogene factor (ziekmakende factor) dan ook niet naar de naam van het beestje maar naar de klimaatfactoren (wind koude, warmte, vocht, droogte, omdat zij het lichaam kunnen binnen dringen en voor onbalans in het lichaam of zoals de Chinezen zeggen, tussen yin en yang van het lichaam.

Wind verspreid zich makkelijk en kan zich ook makkelijk aan een van de andere factoren binden. Ze benoemen het dan als wind koude, wind hitte, wind droogte, wind damp.

Bij wind koude zie bijvoorbeeld symptomen als het koud hebben, stijfheid in het lichaam. Bij wind warmte kun je denken aan ontstekingen/koorts/ keelpijn ect. Kenmerkend is bij de klimaatfactoren dat ze huid, spieren en gewrichten aantasten en dat er een aversie ontstaat tegen de betrokken factor. Het dier zal bijvoorbeeld een hekel kunnen hebben aan koude of juist warmte. Je kunt je nu misschien voorstellen dat wanneer we het in het “Westen” hebben over de ziekte van Lyme, we vanuit de Oosterse geneeskunde gaan kijken naar welke patronen we zien en dat gaan we behandelen. Wanneer de patronen niet behandeld worden of verkeerd, dan kan de wind (de bacterie) verder naar binnen gaan en voor meer verstoringen zorgen.

Zie het lichaam van je dier als een huis

Stel, er komt met de wind mee een bacterie aangevlogen die via de openstaande ramen naar binnen komt. Bacteriën zijn klein dus zonder dat we het in de gaten hebben kunnen zij zich verstoppen in de isolatie of leidingen (huid en spieren bij de hond). Bij een volgende windvlaag of als we alle deuren en ramen even openzetten gaan die bacteriën naar een ander vertrek waar misschien nog meer bacteriën zitten die zich stilhielden.

Als westerling denken we dan: oh laat ik maar vliegenhorren voor de ramen zetten zodat er niets meer binnen kan komen of sterkere sloten zodat de ramen niet kunnen openwaaien (immuunsysteem versterken). Zonder dat we het weten sluiten we daarmee de pathogeen op in het huis, hij kan er niet meer uit. Wat er dan gebeurt is dat de pathogeen het zich maar gezellig gaat maken! Hij zal zich gaan nestelen, vriendjes maken en zich vermenigvuldigen in de isolatie. Vertaald naar de hond betekent dat er langzaam meer klachten zullen ontstaan en op steeds meer verschillende plekken in het lichaam. Net zoals de wind zich beweegt en chaos kan veroorzaken.

Wanneer we gaan behandelen vanuit de Chinese geneeskunde, dan is het vooral belangrijk dat ook de ramen opengezet worden zodat “de wind” er weer uit kan. Maar ook moet er gekeken worden of er mogelijke meerdere kamers in huis verzwakt zijn bv de badkamer (Nieren) of de keuken (Milt en Maag). Al deze factoren zijn belangrijk om waar te nemen zodat alles bij elkaar de juiste behandeling op de hond afgestemd kan worden. En dat is nou zo mooi van de Chinese (kruiden)geneeskunde: je bekijkt het patroon en daar stel je de formule op af, op het individuele dier, een behandeling op maat!

Je kunt je nu misschien voorstellen dat er niet 1 formule is die je inzet voor de ziekte van Lyme. Je gaat behandelen wat uit balans is. Stel dat de badkamer eerder herstelt is dan de keuken, dan ga je de kruiden voor de badkamer er niet meer bijdoen. Je laat toch ook niet de loodgieter verder aan de badkamer (Nieren) werken als die al klaar is? Dan ga je enkel verdere met het herstellen van de keuken (Maag en Milt). Zo gaat dat in het lichaam ook. Heel logisch eigenlijk.

Hoe kunnen we de ziekte van Lyme opsporen?

Bioresonantie

Deze werkt met frequenties. Als dezelfde frequenties in het lichaam gevonden worden als de frequentie van de borrelia bacterie kan deze ook behandeld worden door de frequentie om te draaien. Er zijn inmiddels ook veel mutaties en co-infecties van de ziekte van Lyme. Ook deze kunnen met bioresonantie opgespoord en behandeld worden.

De lecherantenne

Dit apparaat zoekt ook met behulp van frequenties. Je kunt de hiermee dus ook een besmetting van lyme opsporen. Je kunt met de lecherantenne niet behandelen, wel kun je uitmeten welk middel het best bij de hond of het paard ingezet kan worden om de lyme te bestrijden.

Levend bloedanalyse

Deze test kan ook een goed beeld geven of er een besmetting is en de ernst ervan. Let op, geen enkele test is 100%. De borrelia bacterie verbergt zich in de cellen en kan jaren latent aanwezig zijn. Wat veel mensen niet weten is dat wij of ons dier niet ziek worden van de bacterie zelf, maar dat de ziekte ontstaat door het vrij komen van toxische stoffen van de bacterie. Heeft jouw dier al een periode vage klachten of wil je preventief weten of er wat speelt?  Dan is het zeker aan te raden om eens contact op te nemen met een deskundige op dit vlak en een 1van de testen te laten uitvoeren.

ELISA en Western Blot

De meest gebruikte testen bij de ziekte van Lyme zijn de ELISA en de Western Blot, waarbij zowel op IgM als IgG wordt getest. De ELISA toont alleen antilichamen aan, de Western Blot laat ook zien wélke antilichamen aanwezig zijn. Deze testen worden uitgevoerd door een dierenarts. Bij de Western Blot wordt een strook gebruikt waarop banden (strepen) ontstaan: wb-banden. Deze banden staan voor de verschillende antilichamen; ze worden uitgedrukt in getallen: bijv. p34, p39, p41 of ook wel 34kDa, 39kDa, 41kDa.

Sommige van deze banden zijn specifiek voor de Lyme-bacterie, maar andere zijn aspecifiek, want die kunnen ook door antilichamen tegen iets anders dan de Lyme-bacterie ontstaan.

In Nederland wordt over het algemeen eerst de test met de ELISA ingezet. Alleen wanneer deze positief test, wordt er vervolgens de Western blot-test gedaan. Als de ELISA positief is, maar de Western blot is negatief, dan telt de uitslag van de Western blot. Men zou altijd de Western Blot moeten doen, ook als de ELISA negatief is. Soms hebben mensen een negatieve ELISA, terwijl de Western Blot toch positief is! Ook zou een lab bij de Western Blot altijd volledig moeten weergeven welke banden zijn ontstaan.

Natuurlijke middelen tegen teken

Er zijn veel verschillende middelen te op te markt die ingezet worden tegen teken. Veel van deze middelen zijn puur gif voor onze dieren en ook nog eens slecht voor het milieu!! Gelukkig worden er steeds meer mogelijkheden geboden om teken op een “lijf- en natuurvriendelijke” manier de kop in te drukken. Houd er wel rekening mee dat het soms (net als met de reguliere middelen) even zoeken is naar wat het beste werkt voor jouw dier.

Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan? Dan maakt vrij eenvoudig zelf een spray met etherische oliën. Deze mixen helpen als geurscherm voordat je met je hond of paard de natuur ingaat. Deze spray is nietgeschikt voor katten!!

Doe in een plantenspuit 1 liter lauwwarm water, voeg eventueel nog wat appelazijn toe en de volgende etherische oliën:
– 10 druppels theeboom (teatree)
– 10 druppels eucalyptus
– 10 druppels lavendel
– 5 druppels citroengras

Alternatief kan ook onderstaande mix gebruikt worden. Deze kan op de huid opgedragen worden of op een poreus steentje wat aan de riem of hoofdstel gemaakt kan worden.

10 druppels essentiële rozemarijnolie
7 druppels essentiële kaneelolie

5 druppels kruidnagel
3 druppels essentiële cederhoutolie
2 eetlepels amandelolie

Wil je het liever niet zelf maken, dan kun je deze oliemixen verkrijgen in de praktijk van Luna Nueva, waar je ook andere middelen op natuurlijke basis en gedegen advies krijgt over teken bestrijding!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.