Zomer eczeem los je in de winter op…………

ZOMER ECZEEM ANDERS BEKEKEN

Je zal wellicht denken; Zomereczeem, dat is toch een ding wat je in het voorjaar moet aanpakken? Dat klopt ook wel, maar wil je effectief iets aan zomereczeem doen, dan is het komende seizoen een goed moment om te beginnen! Waarom? Dat lees je hieronder….

Zomereczeem is een complex probleem en de ervaring heeft geleerd dat er geen standaard middel of behandeling bestaat die het probleem (snel) kunnen verhelpen. Wat een juiste behandeling moeilijk maakt, is dat er meerdere factoren van invloed zijn die zorgen voor de jeuk. Een garantie om de zomereczeem op te lossen kan je niet geven, maar wanneer je kiest voor een holistische behandeling (en met geduld) heb je de meeste kans op langdurig en soms zelfs volledig herstel. Vergeet nooit: Elk paard is uniek en verdiend dan ook zijn eigen specifieke behandeling op maat!

Zomereczeem door de Westers bril…
Paarden met zomereczeem vertonen een allergische reactie op het speeksel van de Culicoïdes mug. De mug prikt het paard en het speeksel van het Culicoïdes mugje zorgt voor een allergische reactie met veel jeuk. Zomereczeem begint zodra de mug actief wordt, dus in de lente, zomer en herfst en met name in de vroege ochtend en de avond. Het paard gaat zijn manen en staart kaal schuren, soms tot bloedens toe. In heftige gevallen ontstaat de jeuk ook op het hoofd, achter de oren, de liezen en buik. Meestal is het paard belast met een erfelijke aanleg voor zomereczeem en/of spelen er stofwisselingsproblemen mee.

Diverse oorzaken

Vervuiling van het bloed/lichaam van een paard is de grootse boosdoener als het gaat over zomereczeem. Vervuiling ontstaat door o.a. medicatie, wormmiddelen, vaccinaties, kunstmest die gebruikt wordt bij weidebeheer, verkeerde voeding, stralingen, vervuilingen in het water, de lucht enz. Het zorgt voor verstoringen in de stofwisseling de werking van het immuunsysteem. Stofwisseling problemen als Insulineresistentie kunnen ontstaan door een te hoge energie inname in verhouding tot energieverbruik. Als het lichaam van een paard of pony erg vervuild raakt gaat het lichaam de afvalstoffen opslaan in vetweefsel ter bescherming. De bekende plek hiervoor is de manenkam. Insecten gaan juist op vervuild bloed af wat de oorzaak is van jeuk of ontstekingen

Wist je dat Stress een van de grootse oorzaken is van vervuiling van het lichaam? Oorzaken van stress zijn divers bijvoorbeeld: niet bij het paard passende levensomstandigheden, te weinig bewegen, te weinig contact met soortgenoten, wedstrijdspanningen, niet erkende pijnklachten, niet begrepen worden enz.

Zomereczeem door de Oosterse bril….

Jeuk is een probleem van Xue. Letterlijk vertaald betekent Xue Bloed.

Al heeft de betekenis van Bloed in de Traditionele Chinese Medicine (TCM) een hele andere waarde dan in het westen. Bloed heeft een belangrijke relatie met de organen Hart, Lever, Milt, Long en Nier. Wanneer we het hebben over staart en manen eczeem, zien we dat zowel Milt als Lever en soms ook nog Nieren vaak lang overbelast zijn geweest. Hierdoor kunnen ze hun functie niet goed meer kunnen vervullen, waardoor de kwaliteit van Bloed verminderd. Zoals we westers ook al gezien hebben is vervuiling van het bloed een oorzaak waar de insecten op afkomen en tot zover kunnen we het met de Chinezen dus eens zijn.

Alleen zij leren ons dat als we het Bloed gezonder willen krijgen we ook de organen die daar mee te maken hebben moeten gaan behandelen en in dit geval tonifiëren. De kunst en de kracht van Chinese geneeskunde is om naar alle symptomen te kijken en niet alleen naar de klacht die zich manifesteert.

Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de mest, de kleur en geur van de urine, de eetlust, het gedrag enz…) om daar een patroon in te herkennen. Dat patroon wordt behandeld waardoor er een beter functioneren van alle organen individueel én samen ontstaat met als uiteindelijk doel de kwaliteit van het bloed te verbeteren. Dit is meestal een langdurig proces wat deskundig begeleid moet worden, maar meer dan de moeite waard om aan te gaan.

Wat kan je zelf doen?

 • Geef je paard zoveel mogelijk levensomstandigheden die bij hem passen indien mogelijk. Denk daarbij aan contact met andere paarden, veel beweging, langstengelig hooi, geen grassen met hoog fructaangehalte of zwaar bemeste weilanden,
 • Voer wat bij het ras past en het werk wat je paard doet.
 • Appelazijn door het water ter ondersteuning van de lever.
 • Humus inwendig voor het afvoeren van zware metalen en versterken van darmslijmvlies
 • Bescherming tegen de mugjes en andere stekers
 • Manuele technieken leren die de jeukprikkel verminderen
 • Bewust ontwormings- en vaccinatie beleid

Waar heb je hulp bij nodig?

 • Lever en Milt terug in balans brengen!
 • Acupunctuur/acupressuur, bioresonantie
 • Chinese kruiden recepten op maat
 • Voedingsadvies (krijgt je paard alles wat hij nodig heeft?)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.