Vaccineren van de hond, meten is weten………

 

Het is een misvatting te denken dat dieren die zijn gevaccineerd ook daadwerkelijk

beschermd zijn!!

In samenwerking met Holistisch en Systemisch werkend dierenarts Eduard Decker, gaan we medio oktober een titerochtend en/of middag organiseren! Wil jij ook jouw hond bewust en op maat vaccineren, of heb je een pup en wil je weten of deze voldoende beschermd is? Dan kun je via het contactformulier jouw hond(en) aanmelden. Wil je graag meer weten, lees dan de onderstaande tekst!

Vaccineren op MAAT, het KAN!

Dr Schultz heeft in Amerika onderzoek gedaan naar de duur van de werkzaamheid van de vaccinatie voor honden. Uit dit onderzoek bleek dat 95% van de onderzochte honden langer  beschermd is tegen Parvo, Hondenziekte (Distemper) en de infectieuze hepatitis, dan de 3 jaar die de fabrikanten er voor vrijgeven. De bescherming kan aanhouden tot wel 7 jaar na vaccinatie. Vanuit dit oogpunt is het dus niet nodig om 3 jaarlijks of wat soms nog gebeurt, jaarlijks, standaard de vaccinatie te geven. Als de hond nog voldoende antistoffen in zijn systeem heeft is het toedienen van het vaccin eerder belastend omdat er een over stimulatie op het immuunsysteem kan ontstaan. Het immuunsysteem kan hierdoor overprikkelt raken waardoor er mogelijk allerlei immuun gerelateerde klachten kunnen ontstaan. Een veel geziene klacht is een overreactie op bepaalde voedingsstoffen als bijvoorbeeld rundereiwitten.

Hoe weet je dan of je hond voldoende beschermd is?

Als eigenaar wil je maar 1 ding; een gezonde hond die beschermd is tegen dodelijke virusinfecties! Door een titerbepaling met de VacciCheck weet je binnen het half uur of jou hond beschermd is of niet. Wat goed is om te weten is dat de NVWA, (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft bepaald dat titerbepalingen die aantonen dat er voldoende antilichamen aanwezig zijn, een wettelijke status hebben.

Titerbepaling, hoe gaat in zijn werk?

Bij de hond wordt een druppel bloed afgenomen en wordt vervolgens in de vacciCheck gedaan, na ± een half uur is de uitslag bekend. De test werkt met grijsgradaties. Hoe donkerder grijs het rondje is, hoe meer antilichamen de hond heeft. Bij een positie grijskleuring (= een positieve titer) hoeft de hond dus niet gevaccineerd te worden. Het stripje van de test krijg je mee, daarnaast moet de Dierenarts de waardes in het paspoort van de hond noteren, aangevuld met een praktijkstempel, datum en handtekening. Alleen dan is de test wettelijk geldig! Een dierenarts die ervaring heeft met de VacciCheck, kan aan de hand van de uitslag op de teststrip aangeven wanneer de hond weer gecontroleerd moet worden.

Wanneer kies je voor een titerbepaling?

 • Als de hond volgens het vaccinatieschema weer toe is aan de 3 jaarlijkse cocktail, kun je middels een titerbepaling checken of de hond de vaccinatie daadwerkelijk nodig heeft.
 • Zieke honden, honden met chronische huidproblemen, stofwisselingsstoornissen en spijsverteringsklachten, hebben absoluut baat bij een titerbepaling.
 • Honden waarvan de ent-status niet bekent is, bijvoorbeeld honden uit het buitenland en/of gevonden honden.
 • Honden die in het verleden een negatieve reactie op de vaccinatie hebben gehad
 • Als check op te zien of de vaccinatie is aangeslagen
 • Pups

Titerbepaling bij pups

Pups worden gevaccineerd, op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken en vervolgens op 1 jarige leeftijd. Daarna 1x in de drie jaar. Dat de pups op jonge leeftijd al zo vaak gevaccineerd worden, heeft te maken met dat je niet zeker weet wanneer de maternale bescherming stopt. De maternale bescherming is de bescherming (de antilichamen) die de pup via de eerste moedermelk (biest) heeft binnen gekregen. Zolang de maternale bescherming aanwezig is, zal een vaccinatie niet aanslaan, maar is de pup wel beschermd. Dierenartsen die regelmatig titerbepalingen doen bij pups, zijn tot de ontdekking gekomen dat het niet ongebruikelijks is dat pups soms tot wel 20 weken nog maternale antilichamen hebben. Een pup die op 12 weken voor de laatste keer gevaccineerd is, is dus niet gegarandeerd beschermd tot de volgende herhaling (na 1 jaar). Het is een schijnveiligheid! Met deze gedachte in het achterhoofd is het dus zeker een verstandig idee om een titerbepaling te doen bij de pup op 20 weken. Zo ben je er zeker van of de pup beschermd is. Meten is tenslotte weten!

‘De meest gebruikte titertest is VacciCheck. Deze is betrouwbaar en kan door de dierenarts zelf worden uitge- voerd. Er is maar een heel klein druppeltje bloed nodig en de uitslag is binnen een half uur bekend. De die- renarts dient in het vaccinatieboekje wel aan te geven voor hoe lang de hond beschermd is en zo wordt er een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld, aldus Raad van Beheer’, Dibevo, KNMvD, NVWA en KMSH. Meer informatie over titeren en de richtlijnen van de WSAVA is te vinden op: www.vaccicheck.nl (Bron: Onze Hond)

 

 

2 replies on “Vaccineren van de hond, meten is weten………

 • Rianne Werger

  Hoi Marlies,

  Ik heb wel belangstelling voor de titersessie. Weet alleen niet of ik vrij ben of kan krijgen. Zou je me op de hoogte willen houden wanneer de datum bekend is?

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.